Інвестиції

Як «Дія» може перекроїти роздрібні продажі військових облігацій. Чому monobank ризикує постраждати найбільше

Запустивши новий сервіс, цифровий міністр насолив фронтмену mono та підіграв «російській» Альфі

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

Тиждень тому українці отримали можливість купувати військові облігації через застосунок «Дія», яким користується майже 20 млн співвітчизників. Це – спроба зробити відносно новий інвестиційний інструмент масовим за принципом – з миру по нитці. Навіть, якщо кожен другий користувач «Дії» придбає бодай по одній облігації (інвестувавши 1000 грн), то обсяг залучень складе 10 млрд грн

У разі успіху запуск цього сервісу може мати більше значення для ринку, ніж просте створення чергового каналу дистрибуції облігацій.

Що таке військові облігації

Це – облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), що випускаються під час війни. Купуючи держоблігацію, інвестор позичає державі в особі Мінфіну.

Останніми роками облігації почали набирати популярності серед фізосіб на тлі падіння ставок за банківськими депозитами. До початку великої війни «фізики» вклали в ОВДП 25,5 млрд грн. Тоді як кошти у банках складали майже 700 млрд грн.

Попри вищу дохідність, ОВДП залишалися важкодоступним інструментом для пересічного громадянина. Цінні папери приватним інвесторам пропонували переважно небанківські інвесткомпанії, процедура придбання була складною і заплутаною. Слід розуміти, що ОВДП є конкурентним інструментом по відношенню до депозитів. Тому з банків більш-менш притомний сервіс пропонував лише державний Приватбанк. Однак про купівлю у декілька кліків аж ніяк не йшлося ні тоді, ні тепер.

У той же час, високо технологічним приватним банкам було цікавіше впроваджувати зручний сервіс з купівлі закордонних акцій. Зрештою, перед війною його встигли запустити Альфа-Банк та monobank (Універсал Банк).

Альфа чи mono

Війна поставила на цих розробках хрест (такі операції заборонив НБУ) та завдала жорсткого репутаційного удару по Альфа-Банку через його російське коріння. Він почав працювати на позитивний «піар», тому першим з банків на початку квітня запустив можливість купівлі військових облігацій через мобільний додаток. Незважаючи на гарний сервіс, через зазначені репутаційні втрати потенційне коло користувачів було обмеженим.

Недивно, що monobank не забарився і запустив свій сервіс в останні дні квітня. Через традиційну зручність та розміри клієнтської бази онлайн-банку він, певно, став наймасовішим. Є можливість інвестувати як у гривневі, так і у валюті військові облігації. Важливий нюанс. Після початку війни mono різко зрізав депозитні ставки – майже удвічі. Тому вкладники, у яких завершувалися депозити, з великою ймовірністю інвестували кошти у військові облігації, фактично перекладаючи їх з кишені monobank до кишені держави. Очевидно, фінтех вирішив на цьому підзаробити, не особливо афішуючи це.

Дієвий конкурент

Цей секрет розкрився після запуску сервісу «Дії». Фактично, Мінцифри створило у застосунку конкурентний маркетплейс, де можна порівнювати умови різних продавців і обирати найкращу пропозицію. Цю ідею не приховують ідеологи сервісу.

Виглядає так, що до проекту були залучені гравці, які готові повністю відмовитися від будь-яких комісійних, або мінімізувати їх. Мабуть, саме тому там відсутній monobank, співзасновник якого Олег Гороховський вважається приятелем міністра Михайла Федорова.

Натомість, головним партнером виступає «російська» Альфа. Державний Укргазбанк важко назвати дуже технологічним. Третій партнер – небанківський опетатор ІК БТС Брокер (Bond UA).

Банкір Олег Гороховський отримав підніжку від свого друга-міністра

mono vs. «Дія»

У той час, коли monobank декларує дохідність «своїх» облігацій до 11,8% річних, у пропозиціях з «Дії» йдеться про максимум у 16%! Різниця відчутна.

Проте військові облігації є різні, а коректне порівняння можливе тільки відносно повністю ідентичного товару.

Серед пропозиції «Дії» та mono була знайдена лише одна спільна позиція. Це папери з ідентифікатором UA4000225908 (так званий ISIN) з погашенням 25 жовтня 2023 року. У «Дії» цей папір називається «Крим».

Так ось, 6 жовтня одну таку облігацію mono продавав за 1051,94 грн. Точно таку ж облігацію у «Дії» через Альфу можна придбати за 1031,89 грн, тобто на 20 грн дешевше. Це означає, що monobank перепродує своїм клієнтам держоблігації, придбані у держави, дорожче. Фактично, ці 20 грн і є неявна, а значить, прихована комісія mono!

Бо 25 жовтня наступного року інвестор отримає за облігацію 1172,5 грн, незалежно від місця покупки. Відповідно, скориставшись «Дією» він заробить 140,6 грн, або 13,9%. Заробіток у mono складе 120,6 грн, або 11,5%. Різниця 2,4 відсоткові пункти.

Отже, головна перевага сервісу «Дії» – вища дохідність військових облігацій. Суттєвий недолік – відсутність пропозиції облігацій у валюті, мабуть, з патріотичних міркувань.

Початкова пропозиція військових облігацій у "Дії"

Військові облігації vs. депозити

Вища максимально можлива дохідність збільшує привабливість військових облігацій порівняно з банківськими депозитами. Наразі максимальна депозитна ставка складає 19% річних. Її пропонує банк з олігархічним капіталом. Реальна дохідність після сплати податків зменшиться до 15,3% річних.

Приблизно стільки ж можна заробити, інвестувавши в облігації «Донецьк» з погашенням 27 вересня 2023 р. Нагадаємо: дохід від держоблігацій не оподатковується, на відміну від депозитного доходу.

Що стосується надійності інвестиції, то держава завжди вважається найнадійнішим боржником. Хоча і на банківські депозити зараз діє 100%-державна гарантія. Скажімо так: якщо збанкрутує держава, то банки поготів.

Наразі зручного механізму перепродажу держоблігацій у кілька кліків немає, тож їх, мабуть, доведеться тримати до планового погашення. Тут можливий ризик – реструктуризація з продовженням строків виплат. Але й банківські вклади з максимальними ставками, зазвичай, не передбачають можливості дострокового зняття коштів.

Скільки облігацій купують «фізики»

Головним покупцем військових облігацій є Нацбанк, який придбав їх на 315 млрд грн. На другому місці – комбанки, далі – бізнес. Фізособи не можуть похвалитися значними обсягами інвестицій. Частка фізосіб у загальному портфелі складає усього 2,5%.

Користуючись даними, що публікує НБУ, можна вирахувати, що з початку війни «фізики» придбали військові облігації на суму більше 20 млрд грн.
Проте значна частина цих облігацій вже була погашена. Тому на кінець вересня у власності громадян перебували цінні папери на загальну суму еквіваленту 10 млрд грн. Зокрема, у гривні 6 млрд. Решта – у доларах та євро.

Якщо ж говорити про динаміку портфелю ОВДП у власності фізосіб (борг на конкретну дату), то з початку війни він зріс на 6,5 – до 32 млрд грн.

Для порівняння: через значну девальвацію національної валюти гривневий еквівалент коштів населення у банках наближається до 1 трлн.



Можливі «Дієві» наслідки

Схематично механізм впливу нового сервісу «Дії» на роздрібний сегмент ринку можна описати наступними пунктами:

  1. Зростання конкуренції між продавцями
  2. Зменшення їх комісій
  3. Зростання дохідності для покупця
  4. Збільшення привабливості облігацій порівняно з депозитами
  5. Зростання обсягів інвестування

Провальний старт

Проте незважаючи на теоретичні переваги та потужну «піар»-кампанію, поки що старт сервісу не вражає. За даними пресслужби Мінцифри, за три дні через «Дію» було придбано військових облігацій усього на 25 млн грн. Для порівняння: не так давно волонтер Сергій Притула за 3 дні збирав донатів на 600 млн грн! Приблизно на таку ж суму клієнти Приватбанку придбали безготівкової валюти під депозити за перші 3 дні після впровадження сервісу.

Найбільшим попитом у «Дії» користувались облігації «Маріуполь» (погашення у червні-2023) та «Донецьк» (погашення у вересні-2023, дохідність 16%). «Маріуполь» вже зник з продажів, мабуть запас скінчився...

Можливі причини невдач:
• Недостатній наголос на перевагах купівлі саме у «Дії»
• Для купівлі треба мати закордонний паспорт або ID-карту
• Тісна співпраця саме з Альфою
• Відсутність в асортименті валютних облігацій

Тест-драйв пройдений

Під час тест-драйву сервісу ми спочатку спробували придбати облігації через державний Укргазбанк. Але не вийшло. Процес підвис на ранній стадії – обробки запиту банком.

Разом з тим, з Альфою ця стадія минула без проблем. Проте продовжувати ми не стали. Скористалися послугами небанківського провайдера – Bond UA. Усе пройшло гладко. Цінні папери були зараховані трохи більше, ніч через добу. Це – трохи довше, ніж у mono.

Участь Альфи – зрада?

Як вже зазначалось, за фактом основним партнером патріотичного державного проєкту став Альфа-Банк, який має російське коріння. Саме він покриває усі типи військових облігацій, що пропонуються у «Дії». І, пропонуючи найвищу дохідність, стоїть першим у переліку продавців. За деякими позиціями пропозиція Альфи – монопольна (безальтернативна).

У мережі така співпраця викликала обурення. Та у «Дії» на це заготували стандартну відповідь у дусі: Альфа – є окремою юрособою, що не підпадає під жодні санкції. Очевидно, для Альфи – участь у державному проекті стала важливим іміджовим проєктом. Після запуску сервісу банк відразу ж відпіарив у ЗМІ свою важливу роль.

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
  _____   _____    ___    ____    _  _   
|___ / |___ / / _ \ |___ \ | || |
|_ \ |_ \ | (_) | __) | | || |_
___) | ___) | \__, | / __/ |__ _|
|____/ |____/ /_/ |_____| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

Клиент

В мене закродонний паспорт і не дає купити. Пише "Ми не змогли підтвердити ваше місце прописки" при тому що в єДокумент пише - вашу прописку перевірено банком, і вказується адреса

Картинка користувача Grynkov_D.

Є таке... Мабуть, одна з причин провального старту