Персона

Чому з Альфи навипередки тікають топ-менеджери. Що буде з головними лобістами – Коробковою та Шпеком

Через можливу націоналізацію банку топи Альфи ризикують втратити бездоганну ділову репутацію та бути дискваліфікованими пожиттєво

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

Останні новини свідчать про те, що Альфа-Банк, який має російських власників, таки буде націоналізовано. Скоріш за все, це трапиться вже до кінця поточного року. Виглядає так, що процедура націоналізації неможлива без визнання банку неплатоспроможним, хоча б фіктивно, за документами.

Пожиттєва дискваліфікація

Але цей факт призведе до того, що члени правління та наглядової ради автоматично втратять бездоганну ділову репутацію, і відповідно право займати керівні посади у банках. Якщо НБУ не відбілить їхню репутацію за клопотанням нового роботодавця.

Під дискваліфікацію потраплять топ-менеджери, які працювали мінімум за 6 місяців (півроку) до визнання банку неплатоспроможним. Тобто, ці втечі вже запізнілі, та навряд чи допоможуть уникнути дискваліфікації. Деякі маневри взагалі незрозумілі.

Новачок не пропрацював й тижня

Як стало відомо, 20 жовтня рішенням позачергових загальних зборів акціонерів Альфа-Банку новим незалежним членом наглядової ради був обраний відомий банкір – Олександр Шлапак. Саме він свого часу очолив Приватбанк відразу після його націоналізації наприкінці 2016 р. Але пропрацював недовго – до середини 2017-го.
Але цього разу банкір звільнився вже 28 жовтня за власним бажанням. Що стало причиною – важко сказати. Може, щось побачив несподіване…

Мінус 3 ключових топи

20 жовтня за власним бажанням звільнився також член правління Роберт Дзялак, який був операційним директором Альфа-Банку з вересня 2020 року.
Замість нього ніхто не призначений.

Раніше стало відомо, що Альфу залишив генеральний менеджер Рафал Ющак, який був членом правління. У пресслужбі сказали, що його контракт закінчився.

Не настільки помітно Альфу залишив ще один важливий менеджер – Ольга Філіпенко, виконавча директорка блоку розвитку роздрібного бізнесу та маркетингу. Не будучи членом правління, пані Філіпенко відігравала важливу роль, бо опікувалась розвитком електронного банку Альфи – Sense SuperApp.

Леді Альфи

Структура управління Альфа-Банку є дещо нетиповою. Тут головним (СЕО) вважається не голова правління, як в інших банках, а генеральний менеджер.
Натомість голова правління – більш формальна посада. Її майже 12 років обіймала Вікторія Михайльо, яка пішла наприкінці минулого року. Вже під час війни Нацбанку узгодив на цю посаду кандидатуру Алли Комісаренко.

Пані Комісаренко з кінця 2003 року до 6 жовтня 2014 року керувала невеликим банком «Контракт», який збанкрутував через рік після того, як вона його залишила. Потім рік очолювала також дрібний Банк Конкорд.

Зазначимо, що у правоохоронців були претензії до обох цих леді. Зокрема, у середині вересня стало відомо, що правоохоронці повідомили про підозру колишнім голові та в. о. голови правління банку – їм інкримінують умисне ухилення від сплати податку з доходу нерезидента на загальну суму 18,3 млн грн під час виплати роялті упродовж 10 місяців на адресу кіпрського нерезидента. У самому банку не бачать жодних підстав для таких звинувачень.

Крім голови правління, в ньому залишилось 4 члени, зокрема, IT-директор Андрій Гриценюк, який до Альфи займав аналогічну посаду у Приваті.

З вересня цього року членом правління став Олексій Ступак, відповідальний за інвестиційно-корпоративний бізнес.

Квазі-утворення

Ще одна особливість корпоративного управляння Альфи це наявність топ-менеджерів, які формально не є членами правління.
Крім вже згаданої Ольги Філіпенко, йдеться про директорів казначейства, департаменту приватного банкінгу, управління персоналом, юридичних питань та безпеки.

У цій же категорії управлінців обліковується Олена Коробкова, яка є старшим радником Альфи. Вона обійняла цю посаду вже будучи незалежною членкинею наглядової ради іншого банку – «Південний». Крім того, пані Коробкова очолює раду НАБУ, найбільшого галузевого об’єднання та, схоже, не вбачає у цьому жодного конфлікту інтересів…

Свою формальну посаду в Альфі вона отримала у спадок від Романа Шпека, який зараз очолює наглядову раду Альфи. Саме цей тандем є (чи вже був) головною лобістською силою Альфи в Україні. У випадку націоналізації бездоганну ділову репутацію втратить тільки Шпек. Коробкова, яка також є депутатом Одеської міськради від «Слуги Народу», може вийти сухою з води.

Наглядова зрада

Дискваліфіковано буде і всю наглядову раду, що складається з ще 6 членів (крім голови). Разом зі Шлапаком був призначений Павел Гашковець, який колись був членом правління Укрсоцбанку.

Цікаво, що тільки у січні поточного року членом наглядової ради Альфи став Володимир Жмак, колишній керівник «Укрзалізниці». Зараз він заступник Шпека.

Зазначимо, що Сімеон Дянков, якому навесні було передано право голосу за акціями підсанкційних російських акціонерів Альфа-Банку, не є топ-менеджером, а тому не підлягатиме дискваліфікації.



Як ми вже писали, Альфа-банк через своє російське коріння знаходиться під тиском з початку великої війни. Мажорітарій Михайло Фрідман до останнього пропонував влити до капіталу банку $1 млрд. Та, схоже, влада не спокусилась на цю щедру пропозицію. Тому чиновники готуються до націоналізації Альфи. Фрідман публічно обіцяв не противитись цьому процесу.

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
   ___     ___     ___     ___     __   
/ _ \ ( _ ) / _ \ / _ \ / /_
| (_) | / _ \ | (_) | | (_) | | '_ \
\__, | | (_) | \__, | \__, | | (_) |
/_/ \___/ /_/ /_/ \___/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

На даний момент немає коментарів. Будьте першим, хто залишить тут свій коментар.