Технології

«Banki.ua» протестували «єОселя» – новий іпотечний сервіс «Дії»

Чиновники пообіцяли оцифрувати іпотеку, зробивши її доступною у кілька кліків. Та на практиці виявилось, що це не зовсім так

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

«Піарити» нову іпотечну держпрограму чиновники почали ще з літа. Як відомо: на першому етапі вже цього року придбати житло усього під 3% річних зможуть пільгові категорії громадян, що працюють на державу. Це – військовослужбовці (поліцейські), лікарі, вчителі та науковці.

Планується, що вже з початку 2023 р. іпотека вже під 7% річних буде доступна широкому загалу. Хоча за діючої облікової ставки у 25%, навіть, пільгова іпотека виглядає протиприродно.

Гучні обіцянки

Реалізувати нову програму планується на базі застосунку «Дія» у межах сервісу «єОселя». На початку жовтня було оголошено про старт тестування сервісу. Зокрема, «пільговики» отримали можливість подати відповідну заявку на порталі Дія (поки не у застосунку) за посиланням.

До програми наразі долучилося 5 банків. З них три державні – Приват, Ощад та Укргаз, які активно працювали з іпотекою до війни. Середній Банк Глобус, що спеціалізувався на  іпотеці житла, що будується (первинний ринок). Та зовсім маленький Скай Банк.

Десь тиждень тому було гучно оголошено про видачу Ощадбанком першого такого кредиту. Його отримала поліціянтка з Чернігова.  

На цьому тижні «цифровий» міністр Михайло Федоров анонсував повноцінний запуск «єОселі» вже до кінця жовтня. «От уявіть, ви хочете купити квартиру в іпотеку, заходите в «Дію», натискаєте «отримати іпотеку» ― і формується ваша заявка в банк, а можна кілька. Після того вони вам надсилають відповідь про умови та відсотки. І немає дзвінків, принижень, запитань про те, скільки ви заробляєте. Думаю, запустимо наприкінці жовтня, і для нас це буде технологічна революція», – не без пафосу заявив чиновник.

Суворі реалії

Подібні гучні заяви нерідко породжують хибні завищенні очікування. Наприклад, можна дофантазувати, що придбати житло у кредит можна буде, не підводячись з дивану, як, скажімо, отримати онлайн-кредит «до зарплати» чи придбати військові облігації. Але це не так.

За своєю природою іпотека – дуже складний продукт, який нереально оцифрувати повністю. Це – так зване «asset-based-lending», тобто кредитування, що базується на заставі. На моменті позичальник може добре заробляти, але що буде через 5-10 років? Тому остаточне рішення банк завжди ухвалює індивідуально, з урахуванням конкретного об’єкту нерухомості. І це точно не про кілька кліків.

Онлайн можливо лише подати заявку та отримати попереднє рішення, так званий, прескорінг. У випадку з бюджетниками, довідки про доходи легко підтягнуться автоматом. З «частниками» – складніше, але інформацію про офіційні доходи можливо отримати через податкову.

Саме ці процеси і обіцяють оцифрувати у «Дії». «Це можливість у декілька кліків пошерити всю необхідну інформацію фінансовій установі й отримати результат у вигляді кількості грошей, яку ви можете отримати, щоб купити квартиру або дім», – розповідав Михайло Федоров на початку жовтня.

Наш тест-драйв

У такому випадку виникає питання, а у чому ж полягає додана вартість сервісу «Дії»? Бо попереднє рішення по кредиту онлайн можна було отримати від банку і до цього… Мабуть, тепер процес подачі кредитної заявки буде зручнішим та швидшим.

26 жовтня ми подали тестову заявку через сайт, зазначивши офіційний дохід (20 тис. грн) населений пункт, де планується придбати нерухомість (Бровари), її приблизну вартість (1 млн грн) та розмір першого внеску (не менше 20%). З переліку банків можна було обрати лише один (вказали Приват).

Дійсно, анкета невелика, заповнюється легко. Заявку було зафіксовано під номером №0027478. Зазначимо, що за словами Юлії Свириденко, першого віце-прем’єра, до кінця року планується видати усього 1500 нових іпотек. І це досить оптимістичний прогноз, на наш погляд.

Але далі дива зникли, а карета перетворилася на гарбуз. На електронну пошту прийшло повідомлення: «Банк звʼяжеться з вами протягом наступних 3 робочих днів», з переліком документів, які слід підготувати до візиту в банк.

До речі, навіть, перша позичальниця цифрової іпотеки, почала процедуру не з «Дії», а з банку. «Заздалегідь обрала новобудову в затишному районі міста, проконсультувалась в Ощадбанку, які документи потрібно зібрати для отримання кредиту. Словом, була повністю готова до подання заявки. Далі все відбулось швидко»,  – розповідає Олена. Та додає, що після оформлення заявки їй зателефонували з Ощадбанку та запросили для підписання договору.

Революція переноситься

Сервіс «Дії» може бути більш корисним, якщо відправлятиме заявку відразу до кількох банків-кредиторів, а не одного, як під час тестування. Тоді збільшується ймовірність позитивного рішення і є можливість обрати більш вигідну пропозицію банку. Зрештою, беручи до уваги той факт, що іпотека не є масовим продуктом за визначенням, виникає питання доцільності існування такого інтерфейсу саме у «Дії».

Оцифрувати іпотеку майже повністю на практиці також можливо, як мінімум, для первинного ринку. Якщо є перелік акредитованих забудовників та їх об'єктів будівництва, під які банки готові кредитувати, то процедуру можна оцифрувати максимально, майже повністю. Та це, мабуть, більш віддалена перспектива...

P.S.

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
   __     _    ___     __      __   
/ /_ / | / _ \ / /_ / /_
| '_ \ | | | (_) | | '_ \ | '_ \
| (_) | | | \__, | | (_) | | (_) |
\___/ |_| /_/ \___/ \___/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

На даний момент немає коментарів. Будьте першим, хто залишить тут свій коментар.