Івенти

«Fintech Ukraine 2022»: як представники різних сегментів фінринку спільну мову шукали

«Banki.ua» відвідали непересічну подію для ринку фінтеху, особливо за нинішніх умов

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

18 листопада відбулася традиційна конференція «Fintech Ukraine – 2022», організована порталами «Мінфін» та finance.ua. Найбільша зала приміщення торгово-промислової палати (ТПП) – «Колізей» – була заповнена майже повністю. Доєднатися можна було і в онлайн-форматі.

Нуднуватий початок

Початок заходу був трохи змазаний тим, що спікери з НБУ не з’явилися через зайнятість, хоча відстань від НБУ до локації, лише пару кілометрів.

Директор департаменту ліцензування Михайло Федоренко та його колега з методології регулювання діяльності небанківських фінустанов Сергій Савчук робили презентації онлайн. А анонсований гість Олександр Залєтов так і не з’явився на заході.

Доповіді «нацбанківців» були досить вузькоспеціалізованими, оскільки стосувалися подачі звітності небанківськими компаніями та особливостями їх регулювання.

Після того, як у середині 2020 р. Нацбанк став регулятором для цього сегменту ринку, життя його гравців значно ускладнилося. Дуже багато компаній втрачають ліцензії, залишають ринок. Тому учасники уважно слухали чиновників, не задаючи зайвих питань.

Запам’ятався лишень закид одного з гостей у бік НБУ, мовляв, регулятор лишив кредитні спілки (КС) напризволяще під час війни. На що Сергій Савчук зовні доволі аргументовано зазначив, що навпаки саме для КС було зроблено чи не найбільше. Чиновник констатував, що часто ринок не користується наявними інструментами.

Споживачі під час війни

Далі – стало цікавіше. Директор з розвитку бізнесу компанії «Kantar» Кирило Єжов поділився свіжою інфою з приводу того, як змінилися клієнтські вподобання під час війни.

Зокрема, від розповів, що більш ніж половина респондентів економлять на розвагах, відпочинку, спорті та хобі. При цьому підкреслив, що не завжди змушені це робити. Часто вважають, що витрати на ці активності просто не на часі.

Пан Єжов також підкреслив пасивність опитаних відносно фінансових сервісів: більша частина респондентів не планують користуватися серйозними послугами. 21% задекларували бажання придбати валюту для заощаджень.

Придбати військові облігації або відкрити банківський депозит планують лише 8-9%. Приблизно стільки ж хочуть взяти банківський кредит, тоді як миттєву позику – лише 3%. Під час презентації також зазначалося, що незважаючи на світове лідерство України у застосування криптовалют, цей інструмент досі не можна вважати масовим, бо досвід користування ним мають близько 10% споживачів.

Крипта набирає обертів

Але наступні спікери роблять усе аби збільшити цю цифру.

Зокрема, Олексій Бобок, кофаундер проекту Weld Money, наголосив, що головна перевага крипти порівняно зі звичайними (фіатними) грошима полягає у тому, що її ніхто не забере. Тоді як звичайні гроші банк запросто може заблокувати через фінмоніторинг.

Weld Money відома тим, що вже під час війни у колаборації з невеликим Юнекс Банком запустила першу в Україні картку у криптовалюті. Це те, що хотів, але досі так і не зміг зробити monobank.

За словами Олексія Бобка, Юнекс – це п’ятий банк, з яким нарешті вдалося реалізувати цей проект. Станом на березень з одним із банків було зроблено майже 95% роботи, але через початок війни усе пішло за вітром. Олексій не називає банки через домовленість про нерозголошення, але зазначив, що серед потенційних партнерів не було mono. Бобок вважає, що основний секрет успіху – у схемі (механізмі), яка отримала добро НБУ. Він припускає, що monobank це б також вдалося.

«Криптани» підкреслюють, що при організації розрахунків криптою важливо, щоб з рахунку платника офіційно списувалася гривня і гривня ж зараховувалася торгівцю. Усі конвертації мають відбуватися посередині. Зокрема, на цьому наголосили Єгор Аветисов з Binance та Олег Спірін з Varus, які розповідали про досвід прийому платежів у крипті великою продуктовою мережею.

Що було на панелі

Яскравою подією стала панельна дискусія, яка зібрала представників різних сегментів фінтеху: від Neobank – до NovaPay. Учасники обговорювали теперішній стан та найближчі перспективи різних сегментів галузі.

Наприклад, Володимир Довгаль, директор Авентус Україна (ТМ Credit Plus) натякнув, що інвестував би кошти у випуск власних платіжних карток.
Як відомо, незабаром фінкомпанії отримають таку можливість на рівні з банками. Але під час спілкування у кулуарах Володимир все ж засумнівався у доцільності такого кроку саме для мікрофінансової організації (МФО). Дуже великі кошти потрібно заморозити на гарантійному депозиті для платіжних систем. Проте ця опція може бути корисною для «фінок», які спеціалізуються на платежах та розрахунках.

Сольні виступи

Після ситного обіду відбулися цікаві сольні виступи. Розпочала Альона Шевцова з Айбокс Банку, який спеціалізується на транзакційному бізнесі. Можливо саме це дозволило невеликому гравця увійти до топ-десятки банків за прибутками. За 10 місяців Айбокс Банк заробив близько 400 млн грн.

Альона Шевцова розповіла про те, що незабаром платіжні термінали Ibox мають з’явитися у Польщі та прийматимуть тамтешню валюту – злотий. Через термінали можна буде робити майже те саме, що в Україні: поповнювати банківські картки та оплачувати послуги різних провайдерів.

Дещо екстравагантний CEO «MyCredit» Владислав Білан розповів, як за добу втратити 200 млн грн та зберегти лідерство. Зокрема, він акцентував увагу на тому, як стабілізувати портфель с точки зору не працюючих кредитів. При цьому він порівняв досвід України з В’єтнамом та Шрі Ланкою. Нещодавно сервіс запустився у сусідній Польщі.

Анна Тігіпко, засновниця та CEO izibank, цікаво розповіла про воєнні будні необанку, зазначивши що кількість користувачів сервісу впритул наблизилося до 300 тис. Вона зробила акцент на досвіді з перезапуску кредитування після початку війни.

Гість з тепер далекого як ніколи Казахстану Женіс Мухієв, CEO тамтешнього SalesDoubler повідомив про реформи тамтешнього сегменту мікрокредитування. Зокрема, про наміри казахського регулятора наблизити мікрокредитування до класичного банківського, наприклад, через обмеження максимальної вартості мікропозик.

Як повідомлялося, через неплатежі за кредитами МФО – серед найзбитковіших фінкомпаній в Україні. До речі, представників колекторських компаній також довелося зустріти на заході.

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
   ___     __      ___    _____   ____  
/ _ \ / /_ / _ \ |___ | | ___|
| (_) | | '_ \ | (_) | / / |___ \
\__, | | (_) | \__, | / / ___) |
/_/ \___/ /_/ /_/ |____/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

На даний момент немає коментарів. Будьте першим, хто залишить тут свій коментар.